Results 1 to 16 of 16
  1. #1
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029

    Would a dirty MAF cause the car to stall?

    Well the car has been put away since November on a full tank of gas. Two weeks ago I changed the oil, put in the KB FRPS disc, changed plugs, and ditched the K&N for the AEM dryflow filter. I took it for its first drive on monday. Everything was fine. Today I took it out for the second time. Drove to my workplace and shut it down. Came back out and started her up. It idled real rough and eventually stalled. Tried to start it 3 or 4 times and same thing. It would not stay running. Finally it started right up and ran perfect all the way home. Went out this evening and same thing. Let it set a couple seconds then it fired right up like nothing. I am trying to drive the winter tank full of gas out of it so I can put in some fresh. I havent even got in boost yet.
    So I am not sure if maybe I didnt get one of the coils on all the way when I changed the plugs which I always double check or maybe the MAF is dirty. Its just odd that it does it then runs perfect. Before I put it away this past fall I noticed that it idles a little odd. Almost like it has a mild cam in it but not too bad. Just enough to notice. I checked all of the hoses. I am going to clean the MAF tomorrow and hope it goes away.
    2003 Black Cobra
    500rwhp 518rwtq 11.85@119mph (Ported Eaton)
    587rwhp 549rwtq (KB 2.2 at 19lbs @ 18*)

    SOLD!!

    2013 Sterling Grey FX4 SCREW Ecoboost.

  2. #2
    I probably don't like you NFCstang's Avatar
    Join Date
    June 2004
    Location
    Norfolk Virginia
    Posts
    484
    I would think that would be a simple fix.

    I had problems with my filter coming off my RAI for a couple of days and the minute it would fall off, the idle would go to shit

  3. #3
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029
    Well I cleaned the IAC and the MAF and still having the same problem. It doesnt do it all the time and thats what I dont understand.

  4. #4
    a new z06 will be mine
    Join Date
    March 2005
    Location
    richardson,TX
    Posts
    1,072
    maybe the fuel pressure sensor because they can cause the problems you've been experiencing

  5. #5
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029
    Quote Originally Posted by black01mustang
    maybe the fuel pressure sensor because they can cause the problems you've been experiencing
    I couldnt smell any fuel in or around the lines.

  6. #6
    Tag! You Lose ClubVenom1's Avatar
    Join Date
    September 2006
    Location
    Southeast, Wi
    Posts
    500
    Pull out the KB FRPS Disc and see if it still does it. Vaccum leaks also cause the problems your describing. Check all of the vac lines you played with before the winter storage and when you put on all the modifications. Got a bad gound or connection to voltage, make sure your maf sensor plug is plugged in all the way if you removed it. Back track everything you unplugged or changed.
    Hope you find the problem.
    Last edited by ClubVenom1; 04-03-2007 at 04:01 PM.
    2003 SVT Cobra
    Mods: Some New and Some Old

    Love to Throttle


    2014 street kills
    07 Bmw 335i modded
    07 G8 mostly stock
    Evo 9 667awhp "tied" me not on spray
    and one speed restricted SUV Po-Po LOL

  7. #7
    Modification Addict
    Join Date
    January 2003
    Location
    Chicago, IL.
    Posts
    3,073
    Remove the disc to take that out of the equation. Then that leaves the spark plugs. Which plugs did you install and what did you gap them to?

    A coil could have been damaged as well when you pulled them off for whatever reason.

  8. #8
    Crazy SVT Poster snackpack's Avatar
    Join Date
    January 2006
    Location
    UT
    Posts
    210
    Did you put the fuel distiller (Not sure of correct name) in before you parked for the winter Fuel filter or pump could be clogged with that nasty film that builds up over time if the gas sits. Just a thought...

    2.83 Pulley,Metco 4# lower, JLT 12" Intake, Bassani Xhaust Cat-Back, Custom H pipe, JBA Headers, Billetflow Idlers, MGW Shifter (Orange Handle), McClod Twin Disk Clutch w/ flywheel, Fuel Pressure Meter, Boost Pressure Meter,Gords H/E, Accufab Throttle Body, -6 Fuel Line, Dual Walbro Fuel Pumps, Ei Bach Springs (1.5inch), Steeda Camber kit, Raptor Shift Light
    Predator Tune by Mile Hi Dyno ~ 471 RWHP ~ 534 TRQ

  9. #9
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029
    Quote Originally Posted by ClubVenom1
    Pull out the KB FRPS Disc and see if it still does it. Vaccum leaks also cause the problems your describing. Check all of the vac lines you played with before the winter storage and when you put on all the modifications. Got a bad gound or connection to voltage, make sure your maf sensor plug is plugged in all the way if you removed it. Back track everything you unplugged or changed.
    Hope you find the problem.
    Pulling out the FRPS disc was my next step if it doesnt straighten up. Everything else that you have mentioned I have checked.

  10. #10
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029
    Quote Originally Posted by ChicagoMike
    Remove the disc to take that out of the equation. Then that leaves the spark plugs. Which plugs did you install and what did you gap them to?

    A coil could have been damaged as well when you pulled them off for whatever reason.

    I put the same plugs in it that I got it dyno tuned with. Which were the NGK TR7IX's gapped at .035.
    Were you that one that I think I read once that said your car ran funny with the FRPS disc?

  11. #11
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029
    Quote Originally Posted by snackpack
    Did you put the fuel distiller (Not sure of correct name) in before you parked for the winter Fuel filter or pump could be clogged with that nasty film that builds up over time if the gas sits. Just a thought...
    I added a little bit of the fuel stabilizer this past fall before I noticed that it had started to get a little chunky in the bottle (its about 3 years old). So I stoped adding. I finally got the fuel filter changed today and blew thru it. A few little red specs came out. And it was a little black. The car only has 10,300 miles on it. So it goes to show we shouldnt go by miles on when to change our fuel filters on these cars.

  12. #12
    Tag! You Lose ClubVenom1's Avatar
    Join Date
    September 2006
    Location
    Southeast, Wi
    Posts
    500
    To me it still sounds like something electrical. Everything runs perfect, then it runs irratic upon next startup. Does anything show up in the computers diagnostics code? Some electrical sensor may be faulty and starting to go out, but every now and then it will work right. I have had this problem on another car of mine.

  13. #13
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029
    Quote Originally Posted by ClubVenom1
    To me it still sounds like something electrical. Everything runs perfect, then it runs irratic upon next startup. Does anything show up in the computers diagnostics code? Some electrical sensor may be faulty and starting to go out, but every now and then it will work right. I have had this problem on another car of mine.
    Its a possibility. I thought about that too. If it keeps it up I am going to let my tech check it out. See if he can find anything.

  14. #14
    Banned
    Join Date
    November 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,364
    Quote Originally Posted by 03 svtvenom
    Well I cleaned the IAC and the MAF and still having the same problem. It doesnt do it all the time and thats what I dont understand.
    It is important to reset the PCM after cleaning IAC and MAF. Did you do this?

  15. #15
    beautiful loser JB's Avatar
    Join Date
    June 2002
    Location
    Michigan
    Posts
    9,667
    Quote Originally Posted by Kilgore Trout
    It is important to reset the PCM after cleaning IAC and MAF. Did you do this?
    actually, you don't have to do that...

    resetting PCM will quicken the relearning process but it will occur on its own
    Last edited by JB; 04-04-2007 at 08:45 PM. Reason: SVTP server sucks!
    YOU CAN SAVE LIVES! .......give blood frequently and register as an organ donor

    Race In Peace: Scott Brooks '06, Brent Coogan '09, Mike Tymensky '10, Dan (DANA) Marovich '11

  16. #16
    Repent!!!
    Join Date
    July 2003
    Location
    Parkersburg, WV
    Posts
    5,029
    Quote Originally Posted by Kilgore Trout
    It is important to reset the PCM after cleaning IAC and MAF. Did you do this?
    I had the battery unhooked for 40 minutes.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •