Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    ALWAYS STANG, SOMETIMES L psycholx's Avatar
    Join Date
    December 2006
    Location
    JBLM, WA
    Posts
    230

    Ambient lighting magic

    I noticed my abient lighting going off when i put hte car in reverse. Is it suppost to do that? I seen it and I almost freaked, thought i was having electrical problems, everybody knows electrical problems are the worste. Just wondering have anyone else noticed this.
    Billy
    *******
    04 Silver Bolt, K & N drop in/2 in drop spindles
    12 Kona Blue Shelby GT500
    93 Black Cobra(F.L.O)

  2. #2
    Crazy SVT Poster DaFreak's Avatar
    Join Date
    February 2010
    Location
    Oregon
    Posts
    894
    Not here
    DaFreaK
    Gen2 VMP TVS, 10%, big front Brembos, SS wheels

  3. #3
    ALWAYS STANG, SOMETIMES L psycholx's Avatar
    Join Date
    December 2006
    Location
    JBLM, WA
    Posts
    230
    No one else checked?

  4. #4
    Happiness is being blown Blu50Stang's Avatar
    Join Date
    August 2003
    Location
    NorCal
    Posts
    730
    Mine does not.
    Ross



    1988 Custom Blue Metallic GT - April '04 5.0&SF Feature | August '09 MM&FF | Winter '12 MM&FF '79-'93 Mustang Performance Cover
    1998 Bright Atlantic Blue Cobra
    1997 Pacific Green Cobra - sold
    2010 Blue Flame F150 SuperCrew FX2 - Decals Removed
    2012 Kona Blue GT500 - Stripe Delete, SVTPP, Elec pkg, Recaros

    Click Here To See My Cars

  5. #5
    Rookie SVT Poster YellowDreamSVT's Avatar
    Join Date
    July 2007
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    91
    Mine doesn't either.

  6. #6
    MACA Member #531 Baby Gorilla's Avatar
    Join Date
    March 2009
    Location
    Northern Virginia
    Posts
    572
    Me neither.


    2010 Shelby GT500 Coupe
    Too Many Mods to List
    651 RWHP / 634 RWTQ


    2011 Ford F-150 SVT Raptor (AIRAID CAI and SCT Custom Tune)
    2010 Mercedes-Benz C63 AMG (Kleeman K1 tune)



    HK 45C / HK P2000 9mm
    Smith & Wesson M&P 15A / HK USC
    Benelli M2 Tactical 12-ga. / Mossberg 4x4 .30-06

  7. #7
    Crazy SVT Poster
    Join Date
    February 2012
    Location
    up north
    Posts
    193
    Hey did u end up figuring out whats going on with the lighting?? 2012 shelby with electrical mysteries, can't say I ever seen it before. MAYBE there is a fuse that blew and caused something to rest in an open circuit when the tail lights go on or something? I really hope it isn't an electrical problem, I would want a new car!

  8. #8
    Grouchy Old Guy 54First's Avatar
    Join Date
    August 2010
    Location
    Central Valley, CA
    Posts
    415
    On my 2008 the ambient control switch is on the right side of the console. If the 2012 is the same, the ambient wire harness runs past the shifter on the right hand side and would be closest to the lever in reverse. Check for some kind of interference, either a short or the harness pulling on the switch, etc. If the switch is somewhere else, I have no clue.

    Steve

  9. #9
    ALWAYS STANG, SOMETIMES L psycholx's Avatar
    Join Date
    December 2006
    Location
    JBLM, WA
    Posts
    230
    Quote Originally Posted by 54First View Post
    On my 2008 the ambient control switch is on the right side of the console. If the 2012 is the same, the ambient wire harness runs past the shifter on the right hand side and would be closest to the lever in reverse. Check for some kind of interference, either a short or the harness pulling on the switch, etc. If the switch is somewhere else, I have no clue.

    Steve
    Steve, no switch in the consol that I am aware of. controls are on the lower left dask.

    Quote Originally Posted by GLASSTOPGT500 View Post
    Hey did u end up figuring out whats going on with the lighting?? 2012 shelby with electrical mysteries, can't say I ever seen it before. MAYBE there is a fuse that blew and caused something to rest in an open circuit when the tail lights go on or something? I really hope it isn't an electrical problem, I would want a new car!

    Glasstop, I did figure it out, 1400 dollars later. It was the PCM dropping the crank sensor. They replace crank and cam sensor, thought it was fixed, and it did it again when they went to pull the truck out the garage, more testing revealed the PCM, got a new one, all was good, then had a EVAP sensor bad, replaced, no issues. Running great now, just 6 miles from 40000 miles.

    As far as the ambient lighting, i did a little testing today, when in reverse it goes out and flashes maybe every two seconds, put it back in neutral, it comes back on. So I tried it with the car running vs not running. It only does it when the car is running. If I turn the car off, it comes back on. If I turn on the ignition and not start it stays on, but once the car is started, it goes out and blinks like stated above. Maybe its an alert feature that tells you the car is in reverse when its dark out and inside the car. I dont know, its not an a problem (yet), just want to know if its normal or if something is wrong. Thanks for all the replies, I ask all the Shelby owners check to see if theirs does it, 2012 year.

    Thanks again.
    Last edited by psycholx; 07-26-2012 at 09:01 PM.

  10. #10
    ALWAYS STANG, SOMETIMES L psycholx's Avatar
    Join Date
    December 2006
    Location
    JBLM, WA
    Posts
    230
    Quote Originally Posted by psycholx View Post
    Steve, no switch in the consol that I am aware of. controls are on the lower left dask.




    Glasstop, I did figure it out, 1400 dollars later. It was the PCM dropping the crank sensor. They replace crank and cam sensor, thought it was fixed, and it did it again when they went to pull the truck out the garage, more testing revealed the PCM, got a new one, all was good, then had a EVAP sensor bad, replaced, no issues. Running great now, just 6 miles from 40000 miles.

    As far as the ambient lighting, i did a little testing today, when in reverse it goes out and flashes maybe every two seconds, put it back in neutral, it comes back on. So I tried it with the car running vs not running. It only does it when the car is running. If I turn the car off, it comes back on. If I turn on the ignition and not start it stays on, but once the car is started, it goes out and blinks like stated above. Maybe its an alert feature that tells you the car is in reverse when its dark out and inside the car. I dont know, its not an a problem (yet), just want to know if its normal or if something is wrong. Thanks for all the replies, I ask all the Shelby owners check to see if theirs does it, 2012 year.

    Thanks again.
    After reading thru this thread, I realized that I mixed up an issue with my Lightning and the Shelby. Glasstop, I apologize for giving you the wrong information. i did get the light issue fixed, dealearship said it was the BCM module,, they replaced, still no fix. After further investigation, they finally removed the panel behind the lights and noticed the reverse light wire was pinched behind the mounting stud and bolt, shorting against the body. They spliced wire, retightened the nut, and all is good now. My first thought from the beginning was to looked behind the panel, but I said to myself, "Self, its under warranty, take it to the dealership."
    The guy that switched the lights when I traded the '10 GT in must have pinched it when he changed it. Anyway, all is good.

  11. #11
    Crazy SVT Poster NuclearPower's Avatar
    Join Date
    August 2011
    Location
    Texas
    Posts
    518
    2012 here and the ambient lighting stay on the entire time. It does NOT go off when in reverse.

  12. #12
    Crazy SVT Poster
    Join Date
    February 2012
    Location
    up north
    Posts
    193
    lol yeah I did get what you meant... figured "lighting/lightning" made you think of the other issue
    Sounded something like that, I used to be a mobile electronics installer as one of my first real jobs, its one of the nightmares you don't want to deal with. Good thing it was not a wire that could have messed up alot more then just the ambient lighting. Once when I was young and stupid, on my first Mustang I hooked up my aftermarket tach to the "park lighting" ... well one day driving it all I guess melted and shorted and I needed to get my ignition coil and some other wiring replaced. not as lucky as a ambient lighting wire. Did not help that it was freezing cold that night and I had shit all to work with to get it running again... tow truck $150... mechanic $400... knowing what the heck you are doing... $priceless
    Last edited by GLASSTOPGT500; 09-06-2012 at 04:32 PM.

  13. #13
    ALWAYS STANG, SOMETIMES L psycholx's Avatar
    Join Date
    December 2006
    Location
    JBLM, WA
    Posts
    230
    Quote Originally Posted by NuclearPower View Post
    2012 here and the ambient lighting stay on the entire time. It does NOT go off when in reverse.
    Fixed!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •