03 Cobra Swap in GT Help. P0171, P0174

tropicmustang

Member
Established Member
Joined
Jun 29, 2008
Messages
942
Location
Bay Area
Bty,,
Is po171/174 the only codes showing.

yes only codes showing. Only mods on the car is JLT and blower is ported with stock pulley. Not sure if the blower is the issue but I’m not spinning it faster… wouldn’t think that would cause a lean condition. Maybe I’ll talk with a tuner.
 

DSG2003Mach1

Well-Known Member
Established Member
Premium Member
Joined
Apr 15, 2004
Messages
13,478
Location
Central Fl
Maybe I’ll talk with a tuner.

Decipha has already spoken lol

Seriously though - those cold air kits that use the stock maf and such can still cause all kinds of mayhem. The K&N FIPK kits for the Mach 1 guys would cause the car to stall if you put the clutch in while coasting among other things
 

hotcobra03

Well-Known Member
Established Member
Joined
Mar 11, 2007
Messages
7,258
Location
poteet,texas
SVT Documents


Link with our manuals..


Ford pinpoint test H. Fuel control

Is what you want,,

Has tests to follow for finding your issues,,

Leak isn't the only item on list,,

It also has test to do that data logging trims will change ,,and more.

The manual only works on a PC.

However Chilton library hosts this section and usable on cell.

I can't copy link from it,,or paste it ..format will change and no pictures post,,
 

Roush6018

New Member
Established Member
Joined
Nov 9, 2008
Messages
24
Location
san jose,ca
I have a terminator swap into my 2001 GT , with a stock pulley and a port on my supercharger, and running stock PCM with stock 03 cobra tune. and I got a bar label in my door jamb. I am trying to pass smog now and I have a code for a Evap leak. I am working on it. I used to be a Technician at a dealership but I just work on mine and family’s cars now.

your car is trying to get the bar label, so to me it sounds like you are going to need a stock intake tube with stock air box or K&N smog legal filter. I have a stock tube with a K&N filter with carb sticker.

However your car should run just perfect with that JLT and the port. You need to fix the root cause of the lean condition on the bank of the engine the code is saying.

You should be able to drive the car with a scanner connected and drive with the engine at 2500 RPM and look at the front O2 sensors. Verify the bank 1 sensor is reading a lean condition.

the computer could be thinking the MAF reading is not normal (broken) and make the fuel system run lean, but you should be able to get a NEW MAF and run it and the computer would see the reading from the new MAF in the JLT and adjust the fuel system to perfect or normal.

I just remembered when I did my swap the GT MAF had a screen on it and I put that screen on to my Cobra MAF, wasn’t running good, noticed the Cobra doesn’t need that screen and it ran so much better with that screen removed.

And fix the check engine light first, then get the BAR LABEL. I don’t think the JLT intake is the problem. Fuel pressure, intake vacuum leak, or MAF readings off.

The 03 cobra engine has MANY vacuum hoses that need to be checked out throughout.
 

tropicmustang

Member
Established Member
Joined
Jun 29, 2008
Messages
942
Location
Bay Area
Yeah we’ve swapped the mass airflow meter the car has all brand new O2 sensors on it. The JLT intake came with a carb sticker so the ref said that’s fine. The car has been smoke tested and found nothing but a leaky EGR valve that was replaced. Even to make sure we still pull the blower and replace the intake gaskets and the blower gasket. We are really leaning towards a corrupt file in the PCM. I’ve got a buddy with a spare PCM and we are going to try that out. Fuel system is checking out eve app is good. It seems like it’s one of those mystery codes that we’re trying to chase.

I have a terminator swap into my 2001 GT , with a stock pulley and a port on my supercharger, and running stock PCM with stock 03 cobra tune. and I got a bar label in my door jamb. I am trying to pass smog now and I have a code for a Evap leak. I am working on it. I used to be a Technician at a dealership but I just work on mine and family’s cars now.

your car is trying to get the bar label, so to me it sounds like you are going to need a stock intake tube with stock air box or K&N smog legal filter. I have a stock tube with a K&N filter with carb sticker.

However your car should run just perfect with that JLT and the port. You need to fix the root cause of the lean condition on the bank of the engine the code is saying.

You should be able to drive the car with a scanner connected and drive with the engine at 2500 RPM and look at the front O2 sensors. Verify the bank 1 sensor is reading a lean condition.

the computer could be thinking the MAF reading is not normal (broken) and make the fuel system run lean, but you should be able to get a NEW MAF and run it and the computer would see the reading from the new MAF in the JLT and adjust the fuel system to perfect or normal.

I just remembered when I did my swap the GT MAF had a screen on it and I put that screen on to my Cobra MAF, wasn’t running good, noticed the Cobra doesn’t need that screen and it ran so much better with that screen removed.

And fix the check engine light first, then get the BAR LABEL. I don’t think the JLT intake is the problem. Fuel pressure, intake vacuum leak, or MAF readings off.

The 03 cobra engine has MANY vacuum hoses that need to be checked out throughout.
 

tropicmustang

Member
Established Member
Joined
Jun 29, 2008
Messages
942
Location
Bay Area
So got my car back from my friend after going through the system with no luck. I found that my DPFE hoses are reversed. Not sure that might be throwing the whole thing off and causing an EGR malfunction. If I post some data log information can someone help me out?
 

tropicmustang

Member
Established Member
Joined
Jun 29, 2008
Messages
942
Location
Bay Area
So it turns out the car has a GT dash harness….. hoping this might be causing the issues any ideas? Looks like whoever I bought the dash harness and the ECU harness from went to head and changed a pigtail so it would plug-in but I know there’s other differences in the dash harness from what I’ve read.
 

Roush6018

New Member
Established Member
Joined
Nov 9, 2008
Messages
24
Location
san jose,ca
So it turns out the car has a GT dash harness….. hoping this might be causing the issues any ideas? Looks like whoever I bought the dash harness and the ECU harness from went to head and changed a pigtail so it would plug-in but I know there’s other differences in the dash harness from what I’ve read.
yes i have an idea on your problem. i think you can find the problem. the dash wire does not have anything to do with your check engine light.

i think your problem is fuel injector related. use a stethascope to listen to all 8 fuel injectors at idle, verify they are working by listening to them one by one. you should hear a tapping or knocking noise on each fuel injector.

if you find one that isn't working it will be making no noise at all. also i want to ask how is the car running and driving ? does it run great ? does it run bad ? does it stall out at a stop sign or stall when it is hot ? does this vehicle have an exhaust leak anywhere?

the computer is working ok because it is using the O2 sensors (and the MAF data ) to determine the lean condition in the exhaust gasses. , then set the codes (with freeze frame data ) and turn on the check engine light.
 

tropicmustang

Member
Established Member
Joined
Jun 29, 2008
Messages
942
Location
Bay Area
yes i have an idea on your problem. i think you can find the problem. the dash wire does not have anything to do with your check engine light.

i think your problem is fuel injector related. use a stethascope to listen to all 8 fuel injectors at idle, verify they are working by listening to them one by one. you should hear a tapping or knocking noise on each fuel injector.

if you find one that isn't working it will be making no noise at all. also i want to ask how is the car running and driving ? does it run great ? does it run bad ? does it stall out at a stop sign or stall when it is hot ? does this vehicle have an exhaust leak anywhere?

the computer is working ok because it is using the O2 sensors (and the MAF data ) to determine the lean condition in the exhaust gasses. , then set the codes (with freeze frame data ) and turn on the check engine light.
No stalling no drivability issues besides lean codes. I’m changing out harnesses either way. Injectors are all firing and the car isn’t missing. I’d rather have the peace of mind and eliminate a potential electrical issue by having all of the correct harnesses.
 

hotcobra03

Well-Known Member
Established Member
Joined
Mar 11, 2007
Messages
7,258
Location
poteet,texas
I would revisit the lower intake hose again ,and pcv hose and elbows ,,
It's the only area to throw both banks lean ,

Google
03 cobra vacuum hoses documented. Pdf2 has full vacuum harness detailed.

Routing of hoses maybe,
Clogged or restricted hose.

Vacuum harness is small and can be pulled completely to test in hand.
Except under intake hose

I'm not big on smoke test for this application,

Here is pin point test for 02 codes from manual just read all of them and foot notes .
There are test to do to see if pcm is actually working which it most likely is ..


 

vr4

Member
Established Member
Joined
Aug 2, 2006
Messages
441
Location
somewhere
Fuel trims pegged at idle but what about elevated rpm? If they're normal at 2k it's almost always a vacuum leak. Smoke the entire intake from maf to heads or just part of it? No breathers or catch cans? Vacuum line to boost gauge intact or capped?
 

Users who are viewing this thread



Top