• Welcome to SVTPerformance!
AmericanTrucks
ATTENTION!
You may experience intermittent issues while accessing the site over the next 60-90 minutes, as we perform maintenance and upgrades.

F150 speedometer problems

Discussion in 'F-150' started by evn62719, Jan 24, 2021.

  1. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    A few weeks ago my 2012 F150 speedometer started not coming up to 0 when I crank it and reading about 15 MPH slower than my GPS speed. I’ve run the engineering mode gauge sweep and both the tachometer and the speedometer twitch for a few seconds before doing the sweep. The speedometer stops 15 MPH short of a full sweep.

    Has anybody had a problem like this or know what I need to do to fix it? Thanks
     
  2. BlksvtCobra01

    BlksvtCobra01 Deplorable and Proud Established Member

    Messages:
    12,996
    Joined:
    Apr 10, 2008
    Location:
    Ohio
    How old is the battery?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  3. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    A little over 4 years old.
     
  4. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    .
     
  5. BlksvtCobra01

    BlksvtCobra01 Deplorable and Proud Established Member

    Messages:
    12,996
    Joined:
    Apr 10, 2008
    Location:
    Ohio
    I’d run to an auto parts store and have them load test it to start.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. 13COBRA

    13COBRA Resident Ford Dealer Premium Member Established Member

    Messages:
    17,290
    Joined:
    Jun 4, 2012
    Location:
    Missouri
    I think it's a battery issue.
     
    BlksvtCobra01 likes this.
  7. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    I’ll get the battery checked out. Thanks
     
    BlksvtCobra01 likes this.
  8. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    Well I got the battery tested and they said it was bad. Put in a new battery but it’s still doing the same thing.
     
  9. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    This is what it looks like. Instead of coming up to zero when it’s cranked it stays all the way down.

    upload_2021-2-3_17-56-12.jpeg
     
  10. BlksvtCobra01

    BlksvtCobra01 Deplorable and Proud Established Member

    Messages:
    12,996
    Joined:
    Apr 10, 2008
    Location:
    Ohio
    That’s odd, @13COBRA any recommendations? Anything needing reprogrammed do to the new battery? I know on the 13 Gen there is a battery life something or other that needs reset. Not sure on the 12th Gen.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. 13COBRA

    13COBRA Resident Ford Dealer Premium Member Established Member

    Messages:
    17,290
    Joined:
    Jun 4, 2012
    Location:
    Missouri
    I'd be nervous the dash is fried from a low voltage issue. I've seen it happen before, not very common, but has happened.

    The 2005/06 FGTs were notorious for it.

    Sent from my Potato
     
  12. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    I’m guessing the only fix for that is a new instrument cluster?
     
  13. 13COBRA

    13COBRA Resident Ford Dealer Premium Member Established Member

    Messages:
    17,290
    Joined:
    Jun 4, 2012
    Location:
    Missouri
    Unfortunately, yes.

    Shoot me an email and remind me to ask around my shop tomorrow to see if they have any other ideas.

    [email protected]

    Sent from my Potato
     
  14. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    Will do. Thank you and @blksvtcobra01 for the help. Never would have thought it was the battery.
     
    BlksvtCobra01 and 13COBRA like this.
  15. 13COBRA

    13COBRA Resident Ford Dealer Premium Member Established Member

    Messages:
    17,290
    Joined:
    Jun 4, 2012
    Location:
    Missouri
    My tech said you'll need to take it to a Ford dealership to do a BMS (battery monitor system) reset.

    Sent from my Potato
     
    BlksvtCobra01 likes this.
  16. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    I’ll go get it done. Thank you.
     
    Last edited: Feb 4, 2021
  17. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La
    Just wanted to give an update on this. Finally had time to take it to the dealer. They said they did the battery monitor system reset and it did not fix the issue. Said my instrument cluster was bad and it would be about $1000 to replace it.
     
  18. DSG2003Mach1

    DSG2003Mach1 Premium Member Premium Member Established Member Single Barrel Sirs

    Messages:
    11,309
    Joined:
    Apr 15, 2004
    Location:
    Central Fl
  19. BlksvtCobra01

    BlksvtCobra01 Deplorable and Proud Established Member

    Messages:
    12,996
    Joined:
    Apr 10, 2008
    Location:
    Ohio
    Damn. Maybe check used? See if you can find one at a junkyard with around the same mileage or someone can program it so you aren’t down.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. evn62719

    evn62719 USMC Established Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Jan 31, 2007
    Location:
    Watson,La

Share This Page